Oorsprong van de Z – Koen Schobbers

Oorsprong van de Z

nagedachtenis

HET ONVERWACHTE

Ik zit in mijn gaming kamer op de eerste verdieping van het huis van mijn ouders. De deur is dicht, de ramen verspreiden duisternis en het is stil, erg stil. Ik staar naar mijn oude beige Dell pc scherm met een goedkope headset op mijn hoofd, luisterend naar de woorden die gesproken worden. Woorden die voortkomen uit blijdschap, maar zorgen voor verdriet. Het is de beste dag van mijn professionele esports carrière, maar ook de slechtste. Het is de 27e van oktober in 2008, een dag die me altijd zal bijblijven.

impact

KEUZE VAN MIJN OUDERS

Het begint allemaal in 2007. Het is 14 juli, de dag dat mijn ouders besloten mijn leven te veranderen. Het is een prachtige dag en ik zit met mijn ouders te staren naar enkele papieren op tafel. We zitten in de woonkamer op de bank, ik voel me erg energiek maar probeer kalm te blijven en het niet teveel te laten zien. Ik wil dat mijn ouders zich kunnen focussen op de post die vandaag is binnengekomen. Mijn ouders bladeren langzaam door de papieren en lezen alles aandachtig door. Ze moeten vast gedacht hebben wat er in hemelsnaam gebeurd, hun zoon wordt een gecontracteerde professioneel gamer? Hoe dan? Ik kijk mijn ouders aan terwijl ze instemmen het contract te ondertekenen. Ik krijg direct een belangrijke regel te horen die ik nooit ben vergeten: ‘’Koen, school gaat altijd voor en je resultaten moeten hetzelfde blijven als voorheen. Als je resultaten zakken mag je niet meer gamen totdat je cijfers weer op normaal niveau zitten.’’ Dus zo begon het, de start van mijn professionele esports carrière met ‘Begrip Gaming’.

Het werd onverwacht een van mijn meest succesvolle jaren in mijn carrière. We wonnen elk online toernooi en domineerde Trackmania. We hadden goede communicatie en veel lol tijdens het spelen en praten met elkaar. Het was niet alleen maar een team, we waren allemaal goede vrienden geworden. Weliswaar hadden we nog één doel dit jaar: het winnen van het meest prestigieuze online team toernooi in Trackmania. Met meer dan 250 teams die zich inschrijven, waaronder de beste teams in de wereld, was dit absoluut geen makkie.

Stadium Team Championship

HET ONTSTAAN VAN ‘KOENZZ’

20 oktober 2008, het is 19:30 en ik maak me klaar om de halve finale te spelen van de Stadium Team Championship. We moeten om 20:30 spelen tegen een team die enkele van ons goed kennen, we maakten namelijk ooit deel uit van deze legendarische tegenstander. Het team heet ‘new World order’ (nWo) en gaf me in 2007 de eerste kans om op professioneel niveau actief te zijn. De wedstrijd eindigde met een score van 2-0 in een best-of-3 situatie, al was het een stuk spannender dan deze score laat zien. Met gemixte gevoelens na de winst zijn we gekwalificeerd voor de finale.

Ik speel de finale om 20:30 op 27 oktober, een maandag die begon zoals elk ander. Ik focus op mijn studie gedurende de dag en vraag hoe het met mijn teamgenoten gaat als ik mijn huiswerk af heb. Terwijl ik met mijn teamgenoten praat hebben we een leuk idee voor de finale: ‘’laten we allemaal een speciale carskin gebruiken en ‘Zz’ in onze naam zetten.’’ Mijn in-game naam veranderde van simpelweg ’Koen’, omdat ik er van houdt dat mensen me bij mijn naam aanspreken, naar ‘KoenZz’.

Het hele team is zoals gewoonlijk aanwezig om 19:30 en overal zijn ‘Zz’ te zien. De lol die we hebben tijdens de warming-up veranderd snel in een serieuze sfeer als de klok 20:30 slaat. De finale van het enige resterende toernooi dat we zo graag willen winnen begint. Iedereen is zenuwachtig want er staat veel op het spel en we spelen tegen een goede tegenstander. Het team uit Noorwegen, genaamd ’BadBoys’, stelt niet teleur en zorgt voor een 6-6 score in een first-to-7 wedstrijd op de eerste baan. ‘BadBoys’ weet iedereen te verassen door de eerste baan uiteindelijk met 6-7 te winnen, oei. Ik speel de tweede baan samen met mijn teamgenoten PeZz, jrmZz en Karjen. Als ‘BadBoys’ deze baan wint verliezen we de finale, de inzet is hoog. De eerste paar rondes gaat het niet goed en wordt het 1-2 voor ‘BadBoys’, maar daarna wonnen we ronde na ronde en werd het 7-2 voor ons… YES! Op naar de derde en laatste baan.

We komen er al snel achter dat de spelers van ‘BadBoys’ niet goed getraind zijn op de derde baan. Dit geeft ons een groot voordeel wat terug te zien was in de score, we komen namelijk in no-time 6-0 voor. Dit betekent dat het team uit Noorwegen 7 rondes op rij moet winnen om de finale te pakken, iets wat vrijwel onmogelijk is op dit niveau. Ze weten weliswaar nog 2 rondes te pakken maar verliezen uiteindelijk 7-2, een geweldige prestatie van mijn teamgenoten! Ons doel is bereikt, het prestigieuze Stadium Team Championship gewonnen!

Oorsprong van de ‘z’

NAGEDACHTENIS

Het enige toernooi die we dit jaar nog wilde winnen hebben we gewonnen, iedereen is elkaar dankbaar en iedereen is blij. Weliswaar zorgt de winst onverwacht ook voor verdriet. Enkele teamgenoten geven aan alles te hebben bereikt wat ze wilden bereiken in het afgelopen jaar, ze willen zich nu focussen op andere aspecten van het leven. De woorden kwamen voort uit blijdschap, maar zorgden voor verdriet. Blij om het toernooi te winnen, verdrietig dat vrienden het team verlaten. Met de spelers die overbleven vertrokken we naar een nieuwe organisatie om onszelf opnieuw te bewijzen in de jaren die zouden volgen. Toch was het behoorlijk lastig en niet meer zoals het was.

Ter nagedachtenis aan de spelers die in dit team speelden en het succesvolle jaar die we hadden, heb ik een van de twee ‘Zz’ in mijn naam gehouden. De ‘z’ herinnert me ook aan het belang van een goede coach en wat je kan bereiken met teamwork. Dit is precies waar ik op doel wanneer ik educatie verzorg, consultancy verleen en als host optreedt. Neem contact met me op voor meer informatie.